« Tillbaka

Allmän information om synfel och linser

Linser är det självklara valet för dig som inte tycker att glasögon passar till alla tillfällen. På YourLenses har vi ett stort utbud som passar till alla synfel eller om du bara vill ändra din ögonfärg. Alla linser har olika egenskaper och kan användas på olika sätt.

  • Följ alltid instruktionen för just de linser du använder.
  • Undvik att dina linser kommer i kontakt med tvål, smink, krämer eller andra främmande ämnen som via dina händer kan orsaka irritation i dina ögon.
  • Sov endast med linser som är godkända för dygnet-runt-bruk.
  • Om du är förkyld eller irriterad i ögonen så bör du undvika att använda dina linser.
  • Återanvänd aldrig gammal linsvätska.

Linstyper

Endagslinser

Endags- eller dagslinser är en lins som är avsedd att användas endast en dag för att sedan kastas. Det är bekvämt, säkert, hygieniskt och du minskar infektionsrisken genom att använda nya fräscha linser varje dag. Endagslinser är ofta det bästa alternativet för dig som endast vill använda linser sporadiskt.

Månadslinser

Månadslinser är den vanligaste sortens linser och ofta det billigaste alternativet. Det finns i en stor mängd material, märken och färger som gör det möjligt att hitta en lins som passar just dig och ditt synfel.

En månadslins kan användas i upp till 30 dagar men tas ut över natten och läggs i etuiet som du får med i din beställning. Ett etui är en behållare där du lägger dina linser och fyller med linsvätska när de inte är i ditt öga. Linsvätskan desinficerar linserna under natten så att de är redo att avvändas nästa dag. Efter 30 dagar tar du ett nytt par och hanterar dem på samma sätt. Oftast krävs bara en och samma linsvätska till all rengörning och kräver inte speciellt mycket tid.

Toriska linser

Toriska linser är för dig som behöver korrigera astigmatism. Den är oftast lite dyrare än en vanlig månadslins på grund av att de måste tillverkas i så många varianter. Toriska linser finns som både månads- och endagslins men i mer begränsad styrkeomfång när det gäller endagslinser

Dygnetrunt-linser

Dygnetrunt-linser är gjorda av ett silikonbaserat material som andas och släpper igenom 6 gånger mer syre än vad en vanlig traditionell lins gör. Dessa linser behöver du alltså inte ta ut över natten och de kan användas 30 dygn i streck. Detta gör det bekvämt och du slipper hanteringen med linsvätskor och i- och uttagandet av linserna.

Det är viktigt att du provar ut denna lins hos en optiker för att veta om dygnetrunt-linser passar just dig.

Du bör aldrig sova med linser om dina ögon är irriterade eller om du är förkyld då detta kan höja infektionsrisken.

Progressiva linser (multifokala linser)

Allt eftersom vi blir äldre sker en naturlig förändring i ögat som kallas för ålderssynthet (presbyopi). Det är ögats lins som stelnar och blir mindre elastisk som gör det svårare för ögat att fokusera på olika avstånd. Detta är något som oftast börjar runt fyrtioårsåldern men alla drabbas av det förr eller senare.

För att korrigera presbyopi använder du progressiva linser (även kallade multifokala linser). De använder sig av en avancerad teknologi som gör att du kan se klart på alla avstånd.

Till toppen

Synfel

Hyperopi

Hyperopi är även känt som översynthet. Detta klarar ögat i viss mån av att kompensera genom att justera linsens brytkraft, men det leder ofta till att man får huvudvärk och koncentrationsbesvär. För att korrigera hyperopi behöver du en lins med plusstyrka.

Myopi

Myopi är även känt som närsynthet. Det innebär att man har svårt att se klart på längre avstånd. Detta korrigeras med en minusstyrka.

Astigmatism

Astigmatism är en onormal krökning av hornhinnan som gör att det inkommande ljuset inte bryts på rätt sätt. Detta korrigeras av en lins med en cylinderstyrka som anges i ett specifikt axelläge.

Presbyopi

Allt eftersom vi blir äldre sker en naturlig förändring i ögat som kallas för ålderssynthet (presbyopi). Det är ögats lins som stelnar och blir mindre elastisk som gör det svårare för ögat att fokusera på olika avstånd. Detta är något som oftast börjar runt fyrtioårsåldern men alla drabbas av det förr eller senare. Detta korrigeras med en addition (lästillägg).

Till toppen